Adventtiajan liturgia on hyvin sisältörikas, tunnelmallinen, jopa runollinen: ”Vihmokoon taivas, virratkoon oikeus ylhäältä pilvistä, avautukoon maa ja kasvakoon pelastuksen hedelmää ja versokoon vanhurskaus!” (Jes. 45:8). Liturgisissa teksteissä esiintyy varsinkin kolme hahmoa, jotka viittaavat Vapahtajaan: profeetta Jesaja, Johannes Kastaja ja Kristuksen neitseellinen äiti, Maria. Kuulemme Jesajan jo seitsemän sataa vuotta ennen Kristuksen syntymää ennustavan: ”Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel” (Jes. 7:14); ”Sillä lapsi on syntynyt meille, poika on annettu meille. Hän kantaa valtaa harteillaan, hänen nimensä on Ihmeellinen Neuvontuoja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen Isä, Rauhan Ruhtinas.” (Jes. 9:5) Kuulemme Johanneksen, Sakariaan pojan, äänen huutavan erämaassa: ”Kääntykää, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle! Raivatkaa Herralle tie, tasoittakaa hänelle polut!” (Matt. 3:2-3) Ja hiljaisessa yksinäisyydessä näemme Neitsyt Marian odottavan esikoistansa, Jeesusta. ”Katso, olen Herran palvelijatar; tapahtukoon minulle sanasi mukaan.” (Luuk. 1:38)
Adventtiaika alkaa adventtisunnuntain ensimmäisestä vesperistä ja päättyy joulun ensimmäisen vesperin edellä siis jouluaattoon. Neljää adventtiviikkoa muistuttavat meitä siitä pitkästä ajasta, jolloin juutalaiskansa odotti Messiasta. Se on menetetyn paratiisin kaipaus. Meille kristityille adventtiaika on luonteeltaan kahdenlainen. Yhtäältä me valmistaudumme viettämään joulun juhlapyhiä, joina muistelemme Jumalan Pojan ensimmäistä tulemista ihmisten luokse. Toisaalta tämä muisteleminen kuitenkin ohjaa meidän sydämemme odottamaan Kristuksen toista tulemista aikojen lopussa. Näiden molempien piirteidensä vuoksi adventtiaika on hartaan ja iloisen odotuksen aikaa (RM, johdanto 39). Saarnassaan pyhä Bernardus puhuu Jeesuksen kolmesta tulemisesta: ensiksi Betlehemissä yli kaksi tuhatta vuotta sitten, toiseksi maailman lopulla, kun Hän tulee tuomitsemaan elävät ja kuolleet, ja kolmanneksi näiden välillä. Ensimmäisessä tulemisessaan Jeesus on meidän pelastuksemme, toisessa Hän on ikuinen elämämme ja niiden välillä Hän on lepomme ja lohdutuksemme.
Seitsemänä päivänä ennen jouluaattoa rukoillaan vespereissä Magnificat-virren edellä ja jälkeen ns. Oo-antifoonit, joiden alkukirjaimet muodostavat lauseen: ERO CRAS (”Huomenna olen”). Kaikki rukoukset päättyvät sanoihin: ”Veni!” (Tule, Herra, tule, älä enää viivy!”). Jouluaattona kirkko rukoilee: ”Tänään saatte tietää, että Herra tulee, ja huomenna saatte nähdä hänen kirkkautensa”.
Neljä viikkoa kestäneen valmistuksen jälkeen kirkonkellot kutsuvat meitä keskiyömessuun juhlimaan seimen ääressä Kristuksen lihaksitulemisen salaisuutta: ”Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme” (Joh. 1:14). Jouluna jokainen pappi saa viettää kolme Pyhää Messua kuvatakseen siten Vapahtajamme kolmea syntymistä. Yöllä ensimmäinen Messu pidetään muistoksi Jumalan Sanan ikuisesta syntymästä Isästä, kuten Messun alkuvirsi sanookin: ”Sinä olet minun Poikani, tänä päivänä minä sinut synnytin.” (Ps. 2:7; Hepr. 1:5). Toisessa Messussa, aamunkoitossa, muistamme Kristuksen syntymää neitsyt Mariasta, kun taas kolmas Messu muistuttaa Kristuksen mystillisestä syntymästä meihin, joille hän antaa ”oikeuden tulla Jumalan lapsiksi” (Joh. 1:12). Tässä vanhan Rooman kirkko noudatti Jerusalemin kirkon kunniakasta tapaa, jonka mukaan kristityt kokoontuivat Betlehemin syntymäluolaan ja pyhittivät Herran syntymän hetken kantamalla eukaristisen uhrin keskellä yötä. Sen jälkeen he palasivat Jerusalemiin varhain aamulla. Tämäkin hetki pyhitettiin Pyhän Messun viettämisellä Ylösnousemuksen kirkossa. Päivällä kristityt kokoontuivat Jerusalemin pääkirkkoon juhlalliseen Eukaristian viettoon. Näin syntyi tapa edeskantaa pyhä uhri jouluna kolme kertaa. Roomassa ensimmäinen Messu, yömessu, pidettiin Santa Maria Maggioren basilikassa, jossa viidennen vuosisadan loppupuolelta lähtien oli jäljennös Betlehemin syntymäluolasta, ja tästä syystä basilikaa kutsutaan myös Sancta Maria ad praesepe’ksi (pyhä Maria seimen ääressä). Toinen Messu luettiin Anastasis-nimisessä kreikkalaisessa kirkossa, joka vastaa Jerusalemin Ylösnousemuksen kirkkoa. Kolmas Messu pidettiin pyhän Pietarin basilikassa. Roomasta käsin tapa levisi yli koko lännen, ja siitä lähtien kun papit toimittavat pyhän uhrin joka päivä, on heillä lupa viettää jouluna kolme Messua.
Näin adventti- ja jouluaika on luonteeltaan odottamisen ja Jumalan lahjojen vastaanottamisen aikaa. Se on sopivaa aikaa pysähtyä miettimään, mitä Jumala on tehnyt ja tekee meidän puolestamme, mitä Hän on lahjoittanut ja lahjoittaa edelleen meille. On hyvä valmistautua Jumalan Pojan tulemiseen ja joulujuhlan valmisteluun myös monin ulkonaisin tavoin, mutta tärkeintä on kuitenkin sisäinen uudistuminen, ikään kuin oman sisäisen asunnon kaunistaminen hänelle. Tuo valmistautuminen voi merkitä, että taas uudelleen käydään vastaanottamassa parannuksen sakramentti, että annetaan aikaa ja tilaa rukoukselle; Pyhälle Messulle, Kirkon suurimmalle rukoukselle; Raamatun lukemiselle ja rakkaudenteolle jne.
Oikein siunattua alkanutta adventtiaikaa ja valoisaa tulevaa jouluaikaa teille kaikille!
Isä Tri Nguyen
Khra
Lähteet:
- Katolisen kirkon katekismus, LEV & KATT, Jyväskylä 2005, I osa, nrot 522-534.
- Vatikaanin II kirk.kok., konstituutio Sacrosanctum Concilium pyhästä liturgiasta (4.12.1963)
- Roomalaisen Messukirjan yleinen johdanto (RMYJ), Pieksämäki 1999, II luku.