Louis Marie syntyi Bretagnen Montfort-sur-Meussa 31. tammikuuta 1673 hyvin köyhään perheeseen. Lapsuudessa häntä autettiin paljon mm. opintokuluissa. 12-vuotiaana hänet lähetettiin opiskelemaan jesuiittojen oppilaitokseen Rennesiin, jossa hänellä oli tapana käydä kirkossa ennen ja jälkeen oppituntien. Tavallisen koulunkäynnin lopussa hän aloitti filosofian ja teologian opinnot edelleen Rennesissä. Kuunnellessaan tarinoita kiertävistä lähetyssaarnaajista hän innostui tekemään samaa tehtävää erityisesti köyhien keskuudessa. Jo pienestä lähtien hänessä alkoi kehittyä vahvan antaumuksen kutsumus Kristukselle Neitsyt Marian kautta.
19-vuotiaana Louis meni jalan Pariisiin opiskellakseen lisää teologiaa. Matkalla hän antoi kaikki rahansa köyhille, vaihtoi vaatteita heidän kanssaan ja vannoi pärjäävänsä siitä lähtien vain almuilla. Pariisissa eräs hyväntekijä antoi hänelle mahdollisuuden mennä opiskelemaan kuuluisaan Saint-Sulpicen seminaariin. Teologian opintojen aikana hän sairastui ja joutui sairaalahoitoon, mutta selviytyi siitä hyvin. Kun hänet nimitettiin Saint-Sulpicen kirjastonhoitajaksi, tämä arvokas aika antoi hänelle mahdollisuuden tutkia suurinta osaa käytettävissä olevista hengellisyyttä koskevista teoksista ja erityisesti Neitsyt Marian asemaa kristillisessä elämässä. Tämä johti myöhemmin hänen keskittymiseensä ruusukkorukoukseen ja rukousnauhan hengelliseen merkitykseen.
Pappeus
Louis vihittiin papiksi kesäkuussa 1700 ja määrättiin Nantesiin. Vain 27-vuotiaana pappina hän päätti omistautua köyhien ja sairaiden hengelliseen huolenpitoon yhteiskunnassa, jossa kuilu köyhien ja rikkaiden välillä oli suunnaton. Kun hänestä tuli Nantesin sairaalan kappalainen vuonna 1703, hän perusti Jumalallisen viisauden tyttäret -järjestön parantamaan sairaiden ja köyhien asemaa. Hän sanoi sisarille: "Kutsukaa itseänne Viisauden tyttäriksi lasten opetusta ja köyhien hoitoa varten." Tästä Viisauden tyttäret -järjestöstä kasvoi myöhemmin kansainvälinen sääntökunta.
Marraskuussa 1700 de Montfort liittyi dominikaanien kolmanteen sääntökuntaan. Näin hän oli dominikaanitertiaari, mutta ei lupauksia antanut sääntökuntalainen. Tertiaarina hän pyysi esimieheltään lupaa paitsi ruusukkorukouksesta saarnaamiseen myös ruusukon rukousryhmien muodostamiseen. Hän alkoi miettiä pienen pappisseuran muodostamista saarnatakseen Kristuksesta Neitsyt Marian suojeluksessa. Tämä johti lopulta Marian komppanian perustamiseen. Jo elinaikanaan Louis tunnettiin erityisestä omistautumisestaan Neitsyt Marialle ja hartaasta rukoilemisestaan.
Voimakas saarnaaja
Vuodesta 1705 lähtien Louis de Montfort omistautui saarnaamaan ihmisille. Hän saarnasi evankeliumia lukemattomissa kylissä ja oli taitava puhuja. Häntä vastustettiin kuitenkin niin kiivaasti, että häntä kiellettiin saarnaamasta Poitiersin hiippakunnassa. Niinpä de Montfort teki pyhiinvaelluksen Roomaan pyytääkseen paavi Klemens XI:n neuvoja. Paavi tunnisti hänen todellisen kutsumuksensa ja kertoi hänelle, että sen harjoittamiseen Ranskassa on paljon mahdollisuuksia, ja lähetti hänet takaisin apostolisen lähetyssaarnaajan tittelillä. Näin paavi Klemens XI nimitti Louisin apostoliseksi lähetyssaarnaajaksi, ja Louis vietti loppuelämänsä saarnaten eri puolilla Ranskaa.
Vuonna 1713 de Montfort perusti ”Marian komppanian lähetyssaarnaajat” jatkamaan voimakkaita saarnametodejaan. Aikaisemmin jotkut ihmiset pitivät hänen saarnaamisensa kiivasta tyyliä jonkin verran outona ja hänet myrkytettiin kerran. Vaikka se ei osoittautunut kohtalokkaaksi, se aiheutti hänen terveytensä heikkenemisen. Silti hän jatkoi varoituksista huolimatta. Hän jatkoi saarnaamista ja perusti ilmaisia kouluja köyhille lapsille.
Elämässään hän usein joutui vastustajiensa ahdistamaksi, mutta hän vastasi siihen laajentamalla lähetystoimintaansa, jonka hengellistä perustaa leimasi usein toistuva kastelupausten uudistaminen, syvällinen Maria-hurskaus, rakkaus köyhiä ja lapsia kohtaan sekä äärimmäinen epäitsekkyys.
Mariaaniset teokset
Saarnaamisen lisäksi de Montfort löysi aikaa useiden kirjojen kirjoittamiseen, ja niistä tuli klassisia katolisia teoksia, jotka olivat aikanaan hyvin suosittuja. Hän on laatinut mm. mariaanisia teoksia kuten ”Marian salaisuus” (Secret of Mary) ja ”Tutkielma todellisesta antaumuksesta Neitsyt Marialle” (Treatise on True Devotion to the Blessed Virgin). De Montfortia pidetään yhtenä varhaisimmista kirjoittajista mariologian alalla. Hänen merkittävimpien Marian hartautta koskevien teostensa suosion syy löytyy ruusukkorukouksen salaisuudesta ja hänen tosi omistautumisestaan Neitsyt Marialle.
Kuolema ja pyhyys
Kovan työn ja sairauden kuluttamana isä Louis kuoli St-Laurent-sur-Sèvressä 28. huhtikuuta 1716. Hän oli 43-vuotias ja ollut pappina vain 16 vuotta. Hänen viimeinen saarnansa koski Jeesuksen hellyyttä ja Isän ruumiillistunutta viisautta.
Paavi Leo XIII julisti hänet autuaaksi 1888 ja paavi Pius XII julisti hänet pyhimykseksi 20.7.1947. Julistaessaan de Montfortin pyhäksi paavi Pius XII totesi, että de Montfort on opas, "joka johtaa sinut Mariaan ja Mariasta Jeesukseen".
Paavi Johannes Paavali II muisti kerran, kuinka nuorena pappiskandidaattina hän ”luki ja luki uudelleen monta kertaa ammentaen siitä suuria hengellisiä rikkauksia” de Montfortin teoksen ”Tutkielma todellisesta antaumuksesta Neitsyt Marialle”. Pyhän Louis de Montfortin ajatukset, kirjoitukset ja elämän esimerkki vaikuttivat suuresti paavi Johannes Paavali II:n hengelliseen elämään, mm. ”Totus Tuus” -lauseen valintaan hänen paaviuskautensa henkilökohtaiseksi motoksi, hänen kiertokirjeeseensä Redemptoris Mater (25.3.1987) ja apostoliseen kirjeeseensä Rosarium Virginis Mariae (18.10.2002).
Pyhän Louis Marie Grignion de Montfortin muistopäivänä (28.4.) vietettävän Pyhän Messun päivän rukous:
Iankaikkisen viisauden Jumala, sinun armostasi pyhä pappi Louis Marie opetti todistuksellaan muitakin antautumaan Neitsyt Marian johdattamina kokonaan Kristukselle. Suo meidän samaa hengellistä tietä kulkien palvella valtakuntasi laajentumista maailmassa. Tätä pyydämme Herramme Jeesuksen Kristuksen, sinun Poikasi, kautta, joka kanssasi elää ja hallitsee Pyhän Hengen yhteydessä, Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen. (Roomalainen Messukirja, s. 606)
Isä Tri Nguyen
Lähteet:
· Adalbert Engelhart OSB, Pyhien vuosi, Pyhien kalenteri vuoden jokaiselle päivälle, KATT, Saarijärvi 2001, s. 129.
· Tuula Luoma, Käsikirja katolisista pyhimyksistä, Amanda, Vantaa 2015, s. 180.
· David Hugh Farmer, The Oxford Dictionary of Saints. 3rd ed., Oxford University Press, Oxford 1992.
· Eddie Doherty, Viisauden hulluus: St. Louis de Montfortin elämäkerta, Bay Shore NY: Montfort Publications, 1993.
· The Book of Saints: A Dictionary of Servants of God. 6th ed., Cassell, London 1994.
· www.catholic.org/saints/ tai www.catholic-forum.com/saints/indexsnt.htm